top of page

Relatie problemen

Jij en je relatie

Jullie hebben een verbintenis met elkaar maar blijven tegelijkertijd ook aparte individuen met een eigen achtergrond en met eigen wensen en behoeften. Het ene moment voel je je meer aangetrokken tot je partner en wil je iets samen doen, het andere moment wil je liever alleen zijn. Een relatie is dynamisch, het is veranderlijk. Door alle invloeden van buitenaf en van binnenuit.


In een gezonde relatie is er een behoefte van samen willen zijn en van alleen zijn. Een aantrekking, een verlangen, (heftig) conflict en een periode van rust karakteriseren een gezonde wisselwerking in een levendige relatie. Wanneer dit proces stokt kan er chronische ontevredenheid voor in de plaats komen dat kan zich kan uiten in verveling, alleen voelen, irritaties, teleurstelling of niet begrepen voelen.

Wanneer twee mensen samen iets doen zijn er ook verschillende behoeften of wensen. De behoeften van jullie als partners zijn veranderlijk. Als je op elk moment duidelijk aan elkaar kan maken wat je fijn en wat je minder of niet fijn vindt, dan blijft de relatie bevredigend en levendig.

In het begin van de relatie verloopt de communicatie spontaan maar in de loop van de relatie ontwikkelen zich, door allerlei omstandigheden, vaste niet helpende patronen en begrijpen jullie als partners elkaar niet altijd goed meer. In relatietherapie ligt de nadruk op het weer op gang brengen van de niet begrepen communicatie. Dit is niet eenvoudig. Soms lijken in het begin van de therapie de problemen alleen maar erger te worden, simpelweg omdat ze benoemd worden. Teleurstellingen die jullie liever zouden vergeten moeten eerst weer opgerakeld worden zodat ze alsnog kunnen worden afgerond.

Image by Roman Kraft
Wooden Hut

Behandeling:

Belangrijk is om eerlijke inzichtelijke gesprekken te leren voeren, ik kan jullie daarbij helpen. Relaties zijn complex, het leven is complex. Ik luister als jullie je situatie uitleggen en probeer begrip te creëren bij jullie beide.

 

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in ons aandeel binnen een relatie. Dus mogen jullie gaan leren echt te reflecteren op jezelf en daar verantwoordelijkheid voor te gaan nemen. De ander niet te veroordelen. Onderzoeken; ben ik afhankelijk van mijn partner of ben ik onafhankelijk en is mijn partner niet verantwoordelijk voor mijn problemen? Maar hoe kan ik de dingen die mij bezig houden wel op een gezonde manier delen? En neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn issues. Erachter zien te komen wat jij aan een ander verplicht bent en wat je voor jezelf kunt opeisen.

In onze gesprekken verwoordt ik wat jullie allang voelen maar de woorden nog niet er voor hebben. Wat ik terug geef is de reflectie van jullie leven. De ingewikkelde situaties, frustraties en de vragen. Dan voelen jullie dat een ander jullie begrijpt. Dat kan bevrijdend en verhelderend zijn.

We gaan onderzoeken welke verwachtingen je hebt van je partner, zijn deze reëel?

Of vindt je dat jouw partner aan jou onzichtbare wensen moet voldoen?

 

Communicatie tussen partners is de leidraad van een goede relatie met vrijheden, om te kunnen zijn wie je wil zijn. Ik help de patronen die jullie hebben te verhelderen, en nieuwe eigen te maken.

Mensen groeien soms uit elkaar, als het lukt om de reden te achterhalen waarom dit zo is. Kan dit helpend zijn. Dan kan de relatie nog hersteld worden. Of kan er acceptatie plaats vinden.

WhatsApp.svg.png
bottom of page