top of page

Hoog sensitiviteit

Hoog sensitief

Het is een aangeboren eigenschap die bij een vijfde van de bevolking voorkomt en mensen gevoelig maakt voor prikkels van binnenuit (gevoelens en gedachten) en prikkels van buitenaf (geluiden, geuren, licht, bewegingen, kleuren, vormen, smaken, etc.). Je neemt alles veel beter waar dan anderen, zoals stemmingen of lichaamstaal. Wat anderen normaal vinden zoals met grote groep mensen omgaan of harde geluiden, kan dit al snel te veel zijn als je hoog sensitief bent. Je raakt dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels. Hoog sensitieve mensen trekken zich daarom vaak terug in hun eigen wereld. Ze hebben de behoefte aan meer tijd voor zichzelf. Zij kunnen vaak ook goed alleen zijn.

Hoog sensitieve mensen verschillen van persoon tot persoon, ze beleven alles op hun eigen manier. Ieder mens is uniek.

Eigenschappen:

 • je hebt veel tijd nodig om een besluit te nemen of een keuze te maken

 • je voelt de sfeer goed aan

 • je hebt meer tijd nodig om met veranderingen om te gaan

 • je zintuigen worden eerder geprikkeld

 • je kunt slecht tegen drukte en harde geluiden, je houdt meer van rust en sfeer

 • je ervaart snel de stemmingen van anderen en kan hierdoor beïnvloed worden

 • je wordt eerder geraakt door kunst of muziek

 • je wilt anderen graag helpen, en vergeet hierbij soms jezelf

 • je bent meer opmerkzaam en neemt kleine details nauwkeurig waar

 • je bent sneller stressgevoelig

 • je hebt meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven

Als je nog onvoldoende hebt geleerd om met je hoog gevoeligheid om te gaan:

Je kunt eerder last hebben van overprikkeling als je teveel prikkels hebt gekregen. Je hersenen hebben moeite om alles goed te verwerken. Dit kan zowel kortdurend zijn als langdurend. Kortdurende overprikkeling kun je bijvoorbeeld hebben na een hectische werkweek, een druk feest of een vermoeiende reis.

Bij lange termijn overprikkeling heb je gedurende lange tijd stelselmatig teveel prikkels te verduren gehad, waardoor je hele systeem overbelast is geraakt. Gevolgen kunnen onder andere zijn: overspannenheid, futloos, extreem moe, jezelf verliezen, kans op verslaving etc.

 

Leren omgaan met je hoog gevoeligheid 

Image by Carolina Heza

Behandeling:

Het hoort bij wie je bent, je komt er dus ook niet van af. Je kunt er wel mee leren leven.

In praktische zin is het belangrijk dat je je bewust wordt van de aangeboren eigenschap en dat je je levenswijze daarop aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en te drukke plekken ontzien. In mijn praktijk krijg je praktische handvatten aangereikt om te leren omgaan met de prikkels om je heen, hoe je je vermoeidheid en het piekeren en malen kunt verminderen. En je gaat een betere planning en structuur leren creëren om zo een betere balans te krijgen.

Om je lijf beter te leren kennen ga ik je begeleiden met lichaamswerk, geef ik je de ervaring wat meditatie kan betekenen voor je. Middels gestalttherapie ga je leren stevig met je eigen benen op de grond te staan en je leert verantwoordelijkheid te nemen voor jouw doen en laten. Het geeft je de kans om je gevoelens, jouw verlangens, ideeën, gedachten en handelingen beter op elkaar af te stemmen. Dit omdat je leert om in het hier en nu te zijn. Complete aandacht te leren krijgen voor je lichaam en geest.

Na de behandeling:

Iemand die heeft leren omgaan met zijn hoog gevoeligheid kan enorm genieten van kleine dingen, mooie natuur, een lief cadeautje, een warme blik van iemand, ziet de schoonheid eerder doordat hij kleine details goed ziet. Is attent en zal snel complimentjes geven. Kan zich goed inleven in andere, kan zichzelf goed begrenzen, dit omdat deze weet hoe belangrijk het is om zich goed te blijven voelen. Heeft een goede balans: actie en rust. Je helpt andere mensen zonder jezelf te verliezen. Contacten worden gelijkwaardiger. Je voelt de stemming van andere nog steeds goed aan, alleen laat je je daardoor niet beïnvloeden. Je kan je eigen stemming vasthouden. Je kunt beter tegen stress omgaan, weten instinctief wat goed is voor ze welke contacten voedend zijn voor ze. Andere mensen voelen zich snel thuis bij mensen met deze ontwikkelde eigenschap.

WhatsApp.svg.png
bottom of page