top of page

Grenzen aangeven

Grenzen aangeven:

 

Waarom grenzen aangeven?

 

Je grenzen kunnen aangeven geeft je een gevoel van veiligheid. Je gemoedsrust, je balans of je gevoel van waarde hebben invloed als andere geen rekening met jou houden. Of dat ze niet weten wat je grens is. Als je deze niet duidelijk kadert. Ben je in feite ook niet oprecht naar de buitenwereld. Hoe eerlijk is het als jij ze gewoon aangeeft. Omdat dat goed is voor jou en de ander.

 

De vraag is meer, hoe komt het dat je zelf geen duidelijke grenzen aan geeft, of niet altijd aan kan geven. Soms zal het aan de persoon waarmee je in contact bent te maken kunnen hebben, of soms met de situatie. Beide kunnen een reden hebben in je verleden. Misschien wil je ergens niet aan. Wil je geen confrontatie. Dan komt er ook geen groei. Of je kiest om sommige situaties uit de weg te gaan. Ook hier mis je een mooie kans om meer jezelf te worden. Om jezelf te laten zien. Wat jij wel wil of juist niet. Door je grens aan te geven krijg je juist meer een verbindende relatie met andere. Maar daarvoor is het belangrijk dat je deze eerst in jezelf gaat vinden. Je gaat leren om achter jezelf te staan. Oude overtuigingen van hoe je het eigenlijk hoort te doen of denken zullen mogen worden herzien.

​

Hoe leer je je grenzen herkennen?

​

Eerst mag je je grenzen gaan leren herkennen. Soms is meteen duidelijk dat iemand je grens over gaat. Iedereen zal dat gevoel hebben als hij wordt bv wordt geschopt. Maar vaak is het subtieler. Dan is het moeilijker om je grenzen te herkennen. Je leert je grenzen beter kennen door ze te leren voelen. Je gaat leren op te merken wanneer iets onprettig aanvoelt, dan kun je een duidelijker zicht krijgen van jouw grenzen. Gevoelens worden gevoeld in je lijf. Het helpt je om vaker aandacht aan je lijf te geven. Mindfulness kan je o.a. daarbij helpen.

​

Oefenen om je grenzen aangeven

​

Probeer dus tijdig je grenzen aan te geven. Wees niet bang dat mensen je daarom minder leuk vinden. Vaak laat je dan ook verbaal en non verbaal iets zien waardoor je juist respect krijgt als je jouw grens aangeeft. Dit vraagt oefening. Als je de eerste keren je grens gaat aangeven ziet er dat zeker anders uit dan de 15 de keer. Geef jezelf permissie om dit te mogen leren.


Soms moet je juist wat later aangeven dat je grens gepasseerd is; als je heel boos bent, of gekwetst. De manier waarop je je uit als je hevige emoties hebt, is vaak niet constructief. Wacht liever tot de emotie wat is gezakt. Probeer het daarna nog te bespreken dan heb je in jezelf en in het contact geïnvesteerd wat jij belangrijk vindt. Je bent achter jezelf gaan staan.

Abstract Surface
bosBomen

Behandeling:

​

Met inzichtelijke gesprekken gaan we verhelderen hoe je op dit moment je grens aangeeft.

Wat je hierin lastig vindt.

Samen gaan we onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.

 

Verder geef ik je ondersteuning en gaan we oefenen o.a. met gestalttherapie om het meer eigen te maken.

Je gaat het in je leven integreren, je gaat ontdekken hoe het is om op een andere bewustere manier je grenzen aan te geven, wat levert het je op en wat kom je nog tegen. Oude patronen zijn niet meer nodig, je gaat nieuwe constructieve patronen eigen maken.

 

Lijfoefeningen gebruik ik ook om je eigen kracht weer te voelen, je fysieke kracht. Dat is een soort basis waarop je je mentale kracht kan uitbouwen. 

WhatsApp.svg.png
bottom of page