EMDR
Wat is EMDR-therapie?
De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen in je brein af te leiden. Dat is wat ik als therapeut doe. Tijdens EMDR-therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien. Ik vraag je de piepjes in de koptelefoon te volgen. Er zijn ook andere methodes, als buzzers en een lamp. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest zijn emotionele lading.
Voor welke trauma's kan EMDR ingezet worden?
​
EMDR is voor mensen die geconfronteerd blijven worden met de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Zoals een verkeersongeluk, seksueel misbruik, een overval of andere schokkende gebeurtenissen.
De gebeurtenis ligt in het lichaam opgeslagen en blijft steeds terugkomen als een levendige herinnering of een onaangenaam gevoel. Dit kan zich uiten in woede aanvallen, psychische problemen, slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.
In een voorgesprek ga ik samen onderzoeken of EMDR de geschikte therapievorm is.